Miks kasvatada vaarikat?

Harilik vaarikas (Rubus idaeus) on väga nõutud laua- ja moosimari. Ta on magusa maitsega, mille tekitavad glükoos ja fruktoos. Viimane on kõige magusam looduslik suhkur. Kuid hoolimata oma magusast maitsest sisaldavad vaarikad vähe energiat: 100 grammis vaarikates on 41,4 kcal, külmutatud vaarikates veelgi vähem ehk 37,5 kcal.

Vaarikad sisaldavad E-vitamiini, C-vitamiini, A-vitamiini, folaate, vaske, magneesiumi, kaaliumi, rauda, tsinki, fosforit, seleeni, karotenoide, flavonoide ja orgaanilisi happeid. Happeid on vaarikates päris mitmeid, suuremates kogustes leidub õun- ja sidrunhapet, vähemal hulgal võib viljadest leida ka sipelg- või salitsüülhapet. Vaarikate söömine alandab kolesterooli taset, mõjub hästi südamele ja veresoonkonnale ning võib ennetada isegi vähi teket.

2022 aastal kasvatatakse Eestis vaarikaid 148 ha, keskmise saagikusega ca 1,6 ton/ha.

Glen Ample

Polka

Üks parimaid taasviljuvaid sorte
Annab saaki samal aastal kasvanud vartel.
Ei vaja toestust.
Marja kaal: 4-5 grammi
Esimesed viljad valmivad augusti keskel ja annab saaki külmadeni.
Hea saagikus
Tugev kasv. Võib kasvada 1,8m.
Hea käitlemiskindlusega.
Sobib mehaaniline korje.
Talub hästi transporti.

Keskvalmiv
Marja kaal: 4-6 grammi
Kõrge saagikus. Võib anda saaki 7-10 t/ha.
Tugeva kasvuga, varred ogadeta.
Vastupidav haigustele ja külmale.
Hea korjatavus, võimalik mehaaniline korje.
Märkimisväärselt pika koristusajaga.
Talub hästi transporti.
Lauamari - väga hinnatud dessertsort.
Hea talvekindlus.

Saadaval on ka sordid:

Polesia
Jewel
Heritage
Meeker
Polana
Tulameen
Willamette