Miks kasvatada astelpaju?

Harilik astelpaju (Hippophaë rhamnoides) tooted on Eestis kõrgelt hinnatud, sest nad klassifitseeruvad supertoidu kategooriasse ning seetõttu on tarbijad nõus maksma kõrgemat hinda. Astelpaju taimi ja marju kasutatakse rohkesti ka farmaatsia- ja kosmeetikatööstuses, sest astelpaju lehtedel, marjadel ja seemnetel on kõrge toite- ja meditsiiniline väärtus.

Astelpaju on rikkalik C-vitamiini allikas, kuid lisaks leidub selles ka C, B1, B2, E, F, K, P vitamiine ja provitmiin-A, kui ka foolhapet. C-vitamiin hoolitseb kollageeni sünteesi, korrektse rakumembraani terviklikkuse säilitamise eest, samas kui K-vitamiin täidab maohaavandite riski vähendamise, veritsuse ennetamise ja nahakahjustuse korral selle taastamise rolli. E-vitamiinil ehk tokoferoolil on valuvaigistav toime ning kaitseb degeneratiivsete muutuste, tromboosi ja lihaskrampide eest. Fütosteroolidel on veresoonte lupjumise, põletikuvastane- ja antibakteriaalne toime, alandades ka maohaavandite riski ja vere kolesteroolitaset. Fenoolsed ühendid reguleerivad südamerütmi, ennetavad kasvajate teket, leevendavad vananemise sümptomeid ja toetavad immuunsüsteemi antioksüdantidena. Külmemas kliimas kasvavates marjades on unikaalne koostis fenoolsete ühendite (eriti flavonoidide), vitamiinide, küllastumata rasvhapete ja fütosteroolide (beta-sitosterooli) näol.

Seemnetest tehtud õli sisaldab rikkalikult oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid (30-40% linoleenhapet ja 20-35% linoolhapet). Pehmetest osadest (koor ja viljaliha) tehtud õli aga sisaldab oomega-7-rasvhappeid (16-54% palmitoolhapet).

Õiget agrotehnikat kasutades ja teatud sorte kasvatades on võimalik saavutada astelpaju istandiku tootlikus 10 tonni/ha. 2022 aasta väärindatud astelpaju jaehind on ca 15 eur/kg ehk ühelt ha on võimalik teenida 150.000 eur/aastas.

Astelpaju on kahekojaline - ühel taimel on ainult isasõied, teisel ainult emasõied. Astelpaju on tuultolmleja, õitseb aprilli lõpus mai algul. Üks isastaime võib tolmeldada kuni kaheksa emastaime.

Botanicheskaya Ljubitelskaya

Mary

Tatjana

Sobilik mahla ja õli tootmiseks.
Marja suurus: 50-80 g.
1,2 astelt 10 cm-l.
Valmimisaeg: sept. algus.
Korjeaeg: 3 nädalat
Haigused: suhteliselt vastupidavad.
Lahtitulemise indeks: 71%
Keskmise suurusega põõsas.

Sobilik mahla tootmiseks.
Marja suurus: 60-110 g.
2,3 astelt 10 cm-l.
Valmimisaeg: sept. algus.
Korjeaeg: 2 nädalat
Haigused: suhteliselt vastupidavad.
Lahtitulemise indeks: 90%
Keskmise suurusega põõsas.

Sobilik mahla ja õli tootmiseks.
Marja suurus: 50-90 g.
2,1 astelt 10 cm-l.
Valmimisaeg: augusti lõpp
Korjeaeg: 2 nädalat
Haigused: suhteliselt vastupidavad.
Lahtitulemise indeks: 96%
Madalakasvuline põõsas

Eva

Sobilik värskelt söömiseks, Brix 12.
Marja suurus: 70-120 g.
2,4 astelt 10 cm-l.
Valmimisaeg: sept. lõpus.
Korjeaeg: 2 nädalat
Haigused: väga vastupidavad.
Lahtitulemise indeks: 87%
Keskmise suurusega põõsas.

Lord

Isastaim

Frugana

Põõsas: 4-6 m kõrgust ja 2-3 m laiust.
Võrsed on okkalised, lehed hõbehallid.
Valmimisaeg: augusti algusest septembrini.
Viljad: kollakasoranžid, läbimõõduga 5-7 mm. Viljad on kergelt hapud, kuid pärast külmutamist muutuvad magusaks. Viljad sisaldavad suures koguses C-vitamiini ning A-, D-, E-, F-, K-, P- ja mikroelemente.
Viljakandmine on väga rikkalik. Sort "Frugana" sobib suurepäraselt moosi, tinktuuri ja tarretise valmistamiseks.